Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I det siste

500-årsfeiring av de reisende i Sverige

Den eldste skriftlige dokumentasjonen på romanifolkets nærvær i Sverige skriver seg fra september 1512. Jubileet ble markert med et omfattende kulturarrangement i Ed i Sverige 14.-15. september.

Innvielsen
Innvielsen av kulturminnestedet Skojareberget. Ordføreren i Dals-Eds kommun holder tale foran informasjonstavlen. Til høyre prosjektleder Bodil Andersson i Det skandinaviske reisendekartet.
Foto: Caroline Serck-Hanssen.


Høydepunktet i programmet var den offisielle innvielsen av den gamle reisendeboplassen Skojareberget som besøksmål. Området ligger i et skogområde fem km vest for Ed. Her var det laget flere informasjonsskilt med gamle fotografier og teksting på svensk, romani, engelsk og tysk. En merket rundløype leder til delvis gjengrodde hustufter der det bodde romanifolk på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Etterkommere «Her står min bestemor!» Etterkommere av folk som bodde på Skojareberget kommenterer et gammelt foto på en av tavlene langs kulturminnestien.
Foto: Caroline Serck-Hanssen.
Introduksjonsskiltet ved veien ble avduket av to kvinner som begge nedstammet fra beboere på Skojareberget. Begge het tilfeldigvis Anette, den ene er bosatt i Norge, den andre i Sverige. Disse to kom derfor samtidig til å stå som levende symboler for reisendekulturens grenseløse karakter.

Om kvelden ble det arrangert en godt besøkt konsert med de reisendes musikk. Blant artistene var Nora Pettersen, Vilhelm Johansen og Hilde Iren Borge Strøm.

Lørdag 15. september kunne de besøkende lære om ulike sider ved de reisendes kultur og historie i den vakre trebygningen Gamla Real i Ed. Tradisjonelle håndverk ble demonstrert - knivmaking, bretting av papirblomster og ståltrådarbeid.

Papirblomster
Kunsten å lage papirblomster videreføres til nye generasjoner.
Foto: Caroline Serck-Hanssen.


Glomdalsmuseet bidro med vandreutstillingen Latjo drom og to montre med «skatter» fra magasinene. Museets konservator hadde tatt med seg et utvalg karakteristiske gjenstander fra de reisendes kultur, bl.a. forseggjorte helmetallkniver av anerkjente knivmakere, smykker, sveper og en kaffekvern i nysølv.

Plansjeutstilling
Plansjeutstillingen Latjo drom og vakre tatergjenstander var Glomdalsmusets bidrag til arrangementet i Ed.
Foto: Caroline Serck-Hanssen.


Dagen bød på et rikholdig program med kulturhistoriske kåserier og musikalske smakebiter. Blant emnene var trekkspillkongen Calle Jularbo og hans musikk, arbeidet for å gjenoppvekke romanispråket i dagens Sverige og de reisende som sirkusartister i eldre tid. Glomdalsmusets medarbeider Anna Gustavsen berettet sterke historier fra sitt eget liv på reisefot, og fremkalte så vel latter som tårer hos publikum.

Magasinskatter
Skatter fra Glomdalsmuseets magasiner.
Foto: Caroline Serck-Hanssen.


Bak det svært vellykkete arrangementet sto Det skandinaviske reisendekartet i samarbeid med bl.a. Dals-Ed kommun. Blant hovedaktørene var Østfoldmuseene, Bohusläns museum, Taternes landsforening, Landsorganisasjonen for romanifolket, Kulturgruppen för resandefolket samt Romanifolkets / taternes kulturfond.

Caroline Serck-Hanssen, 2012.