Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I det siste

Tradisjonell reisendekultur på «Liv i stuene» 2012

Søndag 24. juni gikk «Liv i stuene» nok en gang av stabelen på Glomdalsmuseets friluftsområde. Dette er et av musets mest populære og tradisjonsrike publikumsarrangementer. Anslagsvis 900 besøkende var innom portene denne dagen.

Kølbuller
Anna Gustavsen og Ruth Nicolaysen lager Kølbuller.
Foto: Caroline Serck-Hanssen


Også i år bidro Taternes Landsforening til å gjenskape et inntrykk av reisendelivet i gamle dager. De som hjalp til var for det meste kledd i gammel stil, hesten og vogna var på plass, og et par telt av eldre årgang var reist på gressbakken. Mellom dem ble det spent ei tørkesnor der klær hang til tørk. Dette passet godt inn i årets temaoverskrift for «Liv i stuene», som var nettopp «Rengjøring».

Lillan Støen
Lillan Støen koker "taterkaffe".
Foto: Caroline Serck-Hanssen


Anna Gustavsen stekte store mengder kølbuller (tykke fleskepannekaker) over åpen ild, og det ble servert kruttsterk kaffe fra en diger kjele. Været var ikke helt lovende fra morgenen av, så bodene med salg og demonstrasjon av håndverk ble rigget til i et stort telt.

Bodhandel
Flotte klokker og kniver var til salgs.
Foto: Caroline Serck-Hanssen


Knivsmeden Jonny Borge viste frem sine nyeste produkter, mens Glenn-Frode Pedersen og Mariann Grønnerud presenterte vakre trådarbeider - alt fra enkle visper og potetstikker, til rikt dekorerte lysestaker, stettefat og nåleputer. For den velbeslåtte var det dessuten rike muligheter for tradisjonell klokke- og knivhandel.

Knivsmed Jonny Borge
Glenn-Frode Pedersen og Jonny Borge diskuterer kniv.
Foto: Caroline Serck-Hanssen


På ettermiddagen ble det gitt en godt besøkt konsert der Vilhelm Johansen og flere andre artister spilte og sang de reisendes musikk. På grunn av usikkert vær ble konserten i år flyttet innendørs. «Liv i stuene» ble også i 2012 et flott samlingspunkt for de reisende. Samme helg arrangerte nemlig TL midtsommertreff på Elverum Camping, og mange herfra fant veien til museet. Også representanter for Halden Museum, som for tiden arbeider med prosjektet «Det skandinaviske reisendekartet», tok del i den livlige praten rundt varmen.

Caroline Serck-Hanssen, 2012. Caroline Serck-Hanssen