Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I det siste

Taternes julekonsert 2013

Artister
Monica Karlsen med sønn, døtre og nieser.
Foto: Emir Curt

Siden Åge Aleksandersen holdt en konsert for «slekt og venner av TL» i desember 2007, så har «Taternes julekonsert» vært et årlig, og veldig populært, arrangement på Glomdalsmuseet. Konserten gjennomføres i samarbeid med Taternes Landsforening og får økonomisk støtte av Romanifolkets/taternes kulturfond. På konserten kommer reisende fra både fjern og nær for å treffe slekt og venner, høre på god musikk, og for å komme i førjulsstemning.

Nissen
Nissen med hest og slede
Foto: Emir Curt


I år som i fjor hadde også mange «buroer» funnet veien til Glomdalsmuseet for å bli bedre kjent med taternes musikktradisjon. Før konserten var det salg av medisterkaker og risengrynsgrøt. Nissen kom også, med hest og slede, og med pakker til barna.

Full sal
Forventningsfullt publikum i et fullt auditorium.
Foto: Emir Curt


Leder for Taternes Landsforening, Holger Gustavsen, ønsket et fullt auditorium velkommen og overlot etter dette roret til Monica og Lennart Karlsen, som var dagens musikalske vertskap. De ledet oss gjennom en flott konsert som viste noe av bredden i romanifolkets/taternes musikk.

Full sal
Fullt auditorium
Foto: Emir Curt


I løpet av den drygt to timers konserten underholdt over et titalls artister, og vi fikk blant annet høre Prøysens julekveldsvise, tradisjonelle taterviser og moderne rockelåter.

Janne Skjennum og Monica Karlsen
Janne Skjennum og Monica Karlsen.
Foto: Emir Curt


Både små og store artister fikk prøve seg på scenen. Dette viser noe av det spesielle ved taternes musikktradisjon. Terskelen for å gå opp på scenen er lav og dette skaper muligheter til å dyrke fram stadig nye musikalske talenter.

Artister
Tom Rune Grønnerud synger.
Foto: Emir Curt


Glomdalsmuseet og Taternes Landsforening vil takke både artistene, de som hjalp til med arrangementet og et engasjert publikum, for en minnerik kveld.
Glomdalsmuseet 9.12. 2013. Mari Østhaug Møystad.