Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I det siste

Taternes julekonsert 2012

Dette faste arrangementet, som gjennomføres i samarbeid mellom Taternes Landsforening og Glomdalsmuseet, er blitt et viktig møtested for tatere fra hele Østlandet. Her treffes slekt og venner for en trivelig og livlig førjulsstund med god musikk.

Artister
En rekke dyktige artister bidro: Fra venstre Monica Nordli, Tone Holen, Monica og Alexandra Karlsen, Vilhelm Johansen og Lennart Karlsen.
Foto: Caroline Serck-Hanssen


I pausen ble det servert grøt og medisterkaker med lomper var å få kjøpt (klassisk håndverkermat fra livet på «dromen» i følge våre informanter blant taterfolket). Barna fikk seg en kjøretur med julenissen, som viselig nok hadde tatt de skrinne snøforholdene i betraktning og byttet ut sleden med vogn.

Artister
Foto: Caroline Serck-Hanssen

Konserten trekker så mye folk at den må holdes i to omganger. En rekke artister bidro med flotte fremføringer, blant andre Tone Holen og samboeren til Steinar Albrigtsen, Monika Nordli. Sistnevnte er riktignok ikke tater, men har blitt sterkt grepet av taternes historie. Hun presenterte musikkvideoen «Skammens stein», som omhandler skjebnen til tatere som ble lobotomert og tvangssterilisert. Flere av disse personene ligger gravlagt i den anonyme fellesgraven til pasienter fra Gaustad sykehus på Ris kirkegård i Oslo.

Artister
Lennart Karlsen leser Juleevangeliet. Til venstre Daniel Borge og musikalsk vert Vilhelm Johansen.
Foto: Caroline Serck-Hanssen


Ordfører Erik Hanstad. Elverums ordfører Erik Hanstad.
Foto: Caroline Serck-Hanssen
Et annet høydepunkt var Monica og Lennart Karlsens nydelige fremføring av deres egen vise «Tatersang».

Også Elverums ordfører Erik Hanstad hadde funnet veien til Glomdalsmuseet denne kvelden. Han rettet en særskilt takk til Vilhelm Johansen, som var ansvarlig for kveldens musikalske program.

Vi noterer oss med glede at den vellykkete konserten ble førstesidesak i avisa Østlendingen mandag 10. desember.
Caroline Serck-Hanssen