Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Familie og barndom: Mat og mattradisjoner

Emma forteller:
«Kaffe og tobakk måtte både mamma og pappa ha. Vi unga fikk også kaffe, men aldri kaffe som var kokt på grut (kaffe som var kokt flere ganger).
Det hendte at vi bare spiste en gang om dagen. Det å få en fleskebit og en potet var rene julekvelden for oss. Ellers spiste vi mye grøt, så det er ikke rart vi ble kalt for 'grøtfolket'.

Mamma lagde ofte 'nevagrøt', som var veldig vanlig i Solør på den tida da jeg vokste opp. Nevagrøt ble laget av finsiktet havre. Alle fikk en fleskebit som de kunne dyppe oppe i grøten. Det ble kalt 'neva-grøt' fordi en dyppet fleskebiten i grøten. Fleskebiten holdt en med 'nevan' (hendene). Ellers likte vi godt ertesuppe med helgryn, kokt på knoke. Flesk på gloa var også noe vi var veldig glad i, vi brukte samme teknikk som med pølser, nemlig å steke det med en pinne over bålet. Egg spiste vi også når vi fikk tak i det.

Vi brukte aldri gaffel, bare kniv, ellers hadde vi hver vår tallerken, kopp og skål. Vi drakk vann for det meste, selv om det hendte at vi kunne få byttet til oss saft. Vi lagde ikke saft selv, men spiste bærene rett fra naturen.
Vi hadde verken utstyr til å lage saft eller muligheten til oppbevaring. Søtsakene vi fikk var kandissukker.»
(Emma, født 1934)

Silje forteller:
«Foreldrene mine kjøpte sukker og kaffe, resten byttet de til seg. Mor byttet til seg egg, flesk og grønnsaker. Vi spiste mye kjøtt og flesk. Mor lagde slike nydelige eggpannekaker. Vi sprang til gårdene og fikk byttet til oss litt jordbær og rabarbra, så kokte mamma saftsuppe av det. Så stekte hun løvtynne pannekaker.

Ellers var det mye grøt til kveldsmat. Vassgrøt med litt melk til var vanlig kveldsmat. Ellers byttet vi til oss spekemat. Vi kokte ertesuppe. Stekt flesk og brød var det mannfolka likte best. De gamle kjerringene kunne lage nevagrøt. Ellers spiste vi flesk og poteter med saus.»
(Silje, født 1934)

Husarbeid

 
Eldre reisende kvinne
med kaffekvern, 1940.

(Foto: Arkivet til Norsk
misjon blant hjemløse, Riksarkivet)