Friluftsmuseet

 1. Tynset-tunet

 2. Os, Alvdal og Folldal

 3. Vassdrevne anlegg

 4. Fiskeplassen

 5. Hus fra Engerdal

 6. Rendalstunet

 7. Stor-Elvdalstunet

 8. Åmottunet

 9. Elverumtunet

 10. Solørtunet

 11. Finnskogen

 12. Husmannsplassen fra Solør

 13. Hus fra skogen

 14. Setergrenda

 15. Skolehus med lærerbolig

 16. Steinbygningen

 17. Petershagen

Utstillinger
Leketunet
Vår butikk
Fagavdelingen

Friluftsmuseet

Glomdalsmuseet har mer enn 90 antikvariske bygninger, ordnet i tun og husgrupper fra de forskjellige bygder, i et kulturlandskap med landeveier, gjerder og levende dyr. I friluftsmuseet kan du oppleve hvordan menneskene har levd og arbeidet gjennom fire århundrer. Garden, setra og koia som var rammene om deres liv er gjenskapt med originale hus.

Du kan besøke hjemmene og arbeidsplassene deres, se ildstedene de samlet seg rundt, sengene de sov i og redskapen de brukte for å livnære seg i et kaldt og karrig innland. Friluftsmuseet er en billedbok med bare originaler. Alt du ser er spor etter mennesker som har levd.

Ute i friluftsmuseet finnes forskjellige husdyr, som kyr, sauer, geiter, kaniner, gjess og ender. Dyra representerer forskjellige gamle husdyr-raser, som har tradisjoner på norske gardsbruk. De er også en viktig del av kulturlandskapet, som de er med og former ved beiting. Gjerdene som innhegner dyra er av forskjellige tradisjonelle typer, og er en del av bygningstradisjonen. De fleste dyra finner du ved Elverum-tunet, som har egen tunvert og røkter i høysesongen. Noen av dyra kan klappes av barna, og de som vil kan følge med på fôringsrunden kl.17.

Kom innafor!

Med omviser kommer du inn i nesten alle husene i friluftsmuseet. Men mange ønsker å gå på egenhånd. Nå kan du også få komme "innafor" i flere av de mest interessante bygningene - også uten omviser. Det er lagt til rette med glassvegg innafor dørene, med litt informasjon. Husene er merket og skiltet med et "kom innafor"-symbol. Hvis du vil gå på egenhånd, og få vite mest mulig om de husene du ser -utenpå og inni - kan du kjøpe Veiviser for friluftsmuseet i vestibylen, den koster 20 kr, og finnes på norsk, engelsk, tysk og fransk.

Interaktivt kart - Klikk på ønsket område for mer informasjon

Åmottunet Elverumtunet Finnskogen Fiskeplassen Hus fra Engerdal Hus fra skogen Husmannsplassen fra Solør Os, Alvdal og Folldal Petershagen Rendalstunet Setergrenda Skolehus med lærerbolig Solørtunet Steinbygningen Tynsettunet Stor-Elvdalstunet Vassdrevne anlegg


www.glomdal.museum.no © Glomdalsmuseet


Kart og veibeskrivelse. Design: Spindelvev web-design